top of page

Lydnad

Lydnadsklass är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar. Såhär säger SBK om lydnad:

"I lydnadsklass ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Hunden ska kunna hämta föremål och hoppa över hinder. Momenten sker både med och utan koppel. Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund."

Lydnad har under åren varit en populär tävlingsgren för sheepdogar och deras förare, och det finns flertalet lydnadschampionat utdelade, både svenska och nordiska.

OES_scannad19.jpg
OES_scannad08.jpg

Rallylydnad

Även rallylydnad är en av Svenska Brukshundsklubbens tävlingsgrenar. Såhär beskriver SBK rallylydnad:

"Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3–5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras. Det är från 12 och i den högsta klassen upp till 20 moment man utför. Banorna ser olika ut varje gång.

 

I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden och man utför övningarna i vänsterhandling (hunden är på förarens vänstra sida), vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir svårare och flera moment. Då ska även moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren."

Hittills har tre Old English Sheepdogs deltagit i officiell rallylydnadstävling. (siffror per 2022-01-13)

260652596_615638383209432_733813230216516129_n (1).jpg

Du kommer enklast igång med lydnadsträning genom att kontakta en lokal brukshundklubb och se om de har träningar eller kurser att anmäla sig till!

När och om du sedan vill tävla med din hund - så anmäler du dig till tävling hos "SBK", alltså Svenska Brukshundklubben.

 

Mer att läsa

bottom of page