top of page

Tänkvärt innan köp

Om du har bestämt dig för att Old English Sheepdog är den enda tänkbara rasen för dig, så välkomnar vi dig bland Bobtailälskarnas skara! Nu finns det en hel del punkter att tänka på så att hundköpet blir så lyckat som möjligt.

Ekonomi

En så stor hund som OES är rätt dyr. Räkna med att en bra valp kostar ca 20 000 kronor i inköp. Hunden skall dessutom förses med en bra försäkring som täcker både sjukvård och dödsfall. Pris på försäkringen varierar beroende på vilket försäkringsbolag man väljer, samt de val man gör i sin försäkring, men på ett ungefär kostar försäkringen 400kr/mån.

Kostnaden för mat och vård, vaccineringar och liknande utgifter kan även dem ta en ordentlig bit av kassan.


Ha dessutom i åtanke att ingen hund skall vara ensam mer än 4-5 timmar per dag. Valpar inte ens så mycket.

Om du inte har någon som tar hand om hunden dagtid, så kanske du behöver se över möjligheten till hundagis/dagmatte. Detta kan bli mycket dyrt, ca 80-100 kr/dag i storstadsområden.

 

Om du tillhör dem som sätter likhetstecken mellan semester och att resa utomlands kanske du skall tänka igenom hundköpet extra noga. Hundpensionat, ja visst, men det är rejält dyrt om du skall vara borta i många veckor. Enligt djursjukhusen, växer beställningar på avlivning av unga, friska djur betänkligt just vid semestertider. Att rabiesvaccinera hunden är inte heller gratis och därtill en ganska krånglig process.

Gunhild01.jpg

Pälsvård

 

Det krävs ett genuint pälsintresse av dig som OES-ägare. Räkna med att pälsvården kommer att ta många timmar varje vecka. Är du säker på att du har tid och ork med denna del av vården? Tänk inte, att man kan alltid klippa mer jycken.

Naturligtvis kan något hända som gör att man måste ta till en klippning, men man skall inte starta med detta som ett självklart alternativ för ögonen. En OES adelsmärke är den rikliga pälsen. För de flesta av oss som valt rasen, var det säkert pälsen som bidrog till detta val.

En annan aspekt är att en OES drar in oanade mängder sand, jord, kvistar och allt möjligt annat skräp i huset. Detta ger en hel del merarbete vad gäller städning. Den som vill ha vita heltäckningsmattor bör välja en annan ras!

DSC_3974.JPG

Tid och intresse

Tänkvärt, oavsett hundras är bland annat motioneringen. En vuxen hund behöver rastas ca 4 gånger per dag (En valp betydligt oftare). Oavsett väderlek måste hunden få sin rastning. Räkna med att dessa promenader varje dag, tar ca 2-3 timmar i anspråk.

Utöver detta måste det finnas minst en vuxen som tar ansvar för hunden. Köp aldrig en hund bara för att barnen tjatar. Möjligen kan en mogen tonåring i 16-17 års åldern få en egen hund om de vuxna stöttar i bakgrunden.

Vidare behöver man tänka på att hunden skall vara er familjemedlem i 10-15 år. Dessvärre kommer också den dag då vi måste skiljas från vår vän. Har du styrka att låta den få ett värdigt slut?

DSC_0039_edited.jpg

Val av uppfödare

Vi inom Old English Sheepdogsällskapet vill rekommendera dig att köpa valp från en uppfödare som följer klubbens avelsrekommendationer.

 

Vad dessa avelsrekommendationer innebär kan du läsa om på sidan som handlar om valpförmedling.

Läs gärna på om rasens historia på sidan "Om rasen".

bottom of page